Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη με τον Loic απο Belenos στο 6 Τεύχος του Περιοδικού μας "Ιδεών Άντρον"



Λίγοι ασχολούνται με τους Γάλλους καλλιτέχνες μουσικούς στην Ελλάδα, αν και Παραδοσιακά οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αρκετές και οι Δεσμοί ισχυροί. Έτσι αποφασίσαμε να ωθήσουμε λιγάκι τις καταστάσεις και να παρουσιάσουμε (άλλον) ένα Γάλλο καλλιτέχνη, ολιγόλογο μα ουσιαστικό στις τοποθετήσεις του, που χρόνια τώρα διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ. Όπως θα έχετε προσέξει πολλές φορές οι ερωτήσεις που απευθύνουμε σε όλους τους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα τους μουσικούς κινούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτό το επιλέξαμε εσκεμμένα μιας και μας ενδιαφέρει περισσότερο η γνωριμία των αναγνωστών που τυχόν δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη μουσική σκηνή, και αποφεύγοντας-για την ώρα- να εισχωρούμε σε συζητήσεις που είναι για πιο γνώστες των λεπτομερειών.
Με χαρά λοιπόν εντοπίσαμε την ψυχή των
Belenos, τον Loic, ο οποίος δείχνει ανεπηρέαστος από κούραση μέσα στα χρόνια και πάντα με φρέσκιες νότες να προσφέρει στους ακροατές του.
Pagan Hellas, Pagan France, Alliance!




·         Ας αρχίσουμε με την κλασική ερώτηση! Μπορείς να μας δώσεις την ιστορία  των Belenos από την αρχή τους μέχρι σήμερα;

Ίδρυσα τους Belenos στα τέλη του 1995, δηλαδή 16 χρόνια πριν. Άρχισα ως συγκρότημα ενός ατόμου. Πολλές φορές με πλαισίωναν μουσικοί που έπαιζαν στο συγκρότημα για τις ζωντανές συναυλίες αλλά σήμερα είμαι μόνος μου και ηγούμαι του συγκροτήματος. Παίζω αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε black metal σε Σκανδιναβικό ύφος αλλά με περισσότερους κέλτικους τόνους ώστε στην πραγματικότητα παίζω Κελτικό black metal. Ζω στην Βρεττόνη, μια περιφέρεια της βορειοδυτικής Γαλλίας. Μέχρι σήμερα έχω ηχογραφήσει 7 συλλογές και γράφω νέο υλικό για το επόμενο που πρέπει να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2013.

·         Έχεις επαφή με την Γαλλική παγανιστική μουσική σκηνή, ή είναι ένα ταξίδι που κάνεις μόνος σου;  

Υποθέτω πως η Γαλλική παγανιστική σκηνή έχει αρκετά συγκροτήματα. Ξέρω κάποιους όπως οι Bran Barr και οι Nydvind, και άλλους που είναι νεότεροι και ακολουθούν το folk metal, όπως οι Nightcreepers. Αλλά εάν συγκρίνεις τη Γαλλία με τη Φινλανδία, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο σκηνών. Κάποιοι όπως οι Aes Dana είναι ανενεργοί, κάποιοι άλλοι είναι σχεδόν άγνωστοι. Αισθάνομαι ότι είμαι  μοναχικός τύπος σε ένα τέτοιο ταξίδι..

·         Μπορείς να μας πεις για το άλμπουμ Yen Sonn Gardis? Διάβασα πως οι στίχοι είναι στη Βρετονική γλώσσα. Πως το σκέφτηκες; Ακολούθησες το ίδιο σκεπτικό με άλλα συγκροτήματα που θέλουν να γράψουν στίχους στη μητρική τους γλώσσα -κάτι που έγινε σχεδόν «του συρμού»- ή υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος;

Τραγουδώ στα Βρετονικά επειδή είναι πρωτότυπο. Τραγουδούσα στα γαλλικά από το 1995 και ήταν αρκετά περίεργο και τολμηρό ενώ έμοιαζε να μην ταιριάζει με το γενικότερο ύφος. Σήμερα, έχει γίνει σχεδόν κανόνας, είναι συνηθισμένο να φωνάζεις και να γρυλίζεις στα γαλλικά. Έτσι αποφάσισα να υπερβώ αυτό που έχει γίνει κανόνας και να δοκιμάσω κάτι ασυνήθιστο: να αλλάξω τη γλώσσα που τραγουδώ με κάποια που δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητή στη χώρα μου. Τα βρετονικά είναι μια περιφερειακή γλώσσα που μιλάνε μόνο 200.000 άνθρωποι. Πολύ λιγότεροι από όσους μιλούν ισλανδικά!!! Δούλευα για πολύ καιρό αυτήν την ιδέα επειδή η αλλαγή της γλώσσας είναι σαν να μαθαίνεις να παίζεις ένα νέο όργανο. Είναι πειραματισμός και σου δίνει έναν ακόμα στόχο για να δημιουργήσεις κάτι νέο. Από όσο γνωρίζω κανένα Γαλλικό συγκρότημα δεν χρησιμοποιεί την βρετονική γλώσσα και κανένας δεν γνωρίζει κάποιο τέτοιο συγκρότημα.

·         Κατά τη γνώμη μου οι Belenos θα μπορούσαν να είναι πολύ ψηλότερα στη μουσική σκηνή. Ήταν δική σου απόφαση να μην κυνηγήσεις ευκαιρίες έξω από τη Γαλλία; Για παράδειγμα, είδα ότι πολλοί φίλοι στην Ελλάδα δεν γνώριζαν το έργο σου, αλλά το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον όταν το άκουσαν!

Οι Belenos είναι αρκετά γνωστοί στη Γαλλία αλλά όχι πολύ πιο έξω. Είναι επιλογή μου να στέκομαι στα «παρασκήνια» ενώ πολλά άλλα συγκροτήματα επιδεικνύονται για να αντισταθμίσουν τη φτωχή ποιότητα των συνθέσεών τους. Μην ξεχνάς τις δισκογραφικές εταιρείες και το ρόλο που διαδραματίζουν, κάποιες από αυτές υποστήριξαν μόνο το συγκρότημά μου. Είναι πολύ δύσκολο να γίνεις γνωστός στο εξωτερικό όταν τα πράγματα είναι όπως τα περιέγραψα.
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Οι Belenos ανήκουν στην πολύ μικρή παγανιστική metal σκηνή μαζί με τους Drudkh και Temnozor. Εάν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο θα παρατηρήσεις ότι αυτή η σκηνή είναι κάπου ανάμεσα στο παραδοσιακό black metal και το folk metal και παραμένει ένα αρκετά περιθωριακό ύφος. Επομένως δεν είναι μια μόδα και ελπίζω πως δεν θα είναι! Γι’ αυτό οι Belenos δεν είναι πολύ γνωστοί πέρα από τα σύνορα.

·         Ως πολυθεϊστής ο ίδιος, με αγγίζουν πολύ τα τραγούδια που ακούω όταν βγαίνουν από την Παράδοση και την Παλαιά Πίστη. Νομίζεις πως οι αξίες αυτής της εποχής έχουν πια ξεχαστεί ή έχεις την πεποίθηση ότι για άλλη μια φορά η Αναγέννηση θα προέλθει από τις ίδιες ρίζες όπως μερικούς αιώνες πριν; 

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι σύγχρονες αξίες μας στέκονται στο κενό, στα εικονικά «μετρητά». Κοίτα την Ελλάδα, αυτό ακριβώς συμβαίνει εκεί, αλλά ούτε η Γαλλία είναι πλήρως προστατευμένη. Όλοι και όλα έχουν γρήγορους και έντονους ρυθμούς. Η παγκοσμιοποίηση είναι μία αίρεση, πάντα έτσι σκεφτόμουν, είναι ένα κακό αντίθετο με τη Φύση, καταστρέφει τη Φύση και χωρίς Αυτήν δεν είμαστε τίποτα, Της οφείλουμε τα πάντα. Αυτός ο κόσμος χάνεται σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο λαβύρινθο από τον οποίο θα είναι δύσκολο να βγει. Έτσι προτιμώ το παρελθόν και με εντυπωσιάζουν περισσότερο οι αυτάρκεις πολιτισμοί που σέβονταν την αρμονία που δίνει η Φύση. Απλά δεν μπορώ να αντέξω αυτές τις άσχημες πόλεις που ξεφυτρώνουν και καταστρέφουν όπως στα σενάρια καταστροφής. Είναι εντελώς αποκρουστικές! Για μένα, να είσαι Παγανιστής και αβάπτιστος σημαίνει να αρνείσαι κάθε μονοθεϊστική θρησκεία που είναι κυρίαρχη. Έχει να κάνει με τον αυτοσεβασμό σου και το σεβασμό στη Φύση, να είσαι τελείως ελεύθερος να ευτυχίσεις και να ζήσεις μια ποιοτική ζωή.

Θυμάμαι τον εαυτό μου έφηβο (είμαι 33 σήμερα) όταν ήταν πραγματικά δύσκολο να βρεις νέες κυκλοφορίες και να ακούσεις νέα συγκροτήματα. Τότε τα συγκροτήματα, οι στίχοι, τα ρούχα μας, είχαν πραγματική σημασία. Σήμερα απλώς ανοίγεις το pc και ακούς μουσική. Θεωρείς πως αυτό «σκοτώνει» την αίσθηση του ακροατή; 
 
Ανήκω στην ίδια γενιά με σένα και συμφωνώ. Το διαδίκτυο είναι μια σημαντική ανακάλυψη και είναι μια θετική αλλαγή για τη μουσική. Εάν το διαδίκτυο εξαφανίζονταν, θα ήταν όπως ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο, όλα θα γκρεμίζονταν. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι όλα άσχημα: το διαδίκτυο είναι ένας καλός τρόπος επικοινωνίας και προώθησης ενός συγκροτήματος. Παλαιότερα ήταν δύσκολο να ανακαλύψεις νέα συγκροτήματα, τώρα υπάρχουν τόσες πληροφορίες και συγκροτήματα που χάνεσαι! Δεν ξέρω εάν συμφωνείς με την άποψή μου: το διαδίκτυο είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλά συγκροτήματα έγιναν δημοφιλή ή διάσημα. Θυμάμαι τώρα τις μικρές λίστες όποτε ήθελα να παραγγείλω CD ή κασέτες. Οι κασέτες είναι τώρα αρχαία κειμήλια και τα CD τα μόνα που υποστηρίζουν τη μουσική.

·         Αν υποθέσουμε πως γίνονταν στην Ελλάδα ένα παγανιστικό φεστιβάλ, αλλά όχι η συνηθισμένη συναυλία. Μιλάω για λιγότερο ηλεκτρισμό στα μουσικά όργανα, κάπου στην εξοχή, με πολλά βιβλία να εκθέτονται εκτός από τα CD και διάφορες προσθήκες που θα έκαναν το γεγονός κάτι παραπάνω από μια απλή συναυλία. Νομίζεις ότι οι Belenos θα μπορούσαν να παίξουν σε ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Αυτό το είδος της απλής οργάνωσης φεστιβάλ με προσανατολισμό (σε ύφος) μεσαιωνικό ή φαντασίας είναι  ενδιαφέρον. Ήμουν στο φεστιβάλ του Βελγίου «Trolls et Légendes» στη Μονς παρόλο που το metal δεν είναι το είδος που παίζεται εκεί. Το φεστιβάλ Cernunnos γίνεται στη Γαλλία όπου οι Belenos έπαιξαν το 2010 για 900 θαυμαστές τους. Έμοιαζε με μεσαιωνική γιορτή, υπήρχαν τραπέζια με μεσαιωνικά ποτά και αναψυκτικά, άνθρωποι που φορούσαν ρούχα αυτών των εποχών, δραστηριότητες και αγώνες. Μιλώντας για μουσική, θα μπορούσατε να παρευρεθείτε σε συναυλίες με τους Arkona και τους Angantyr. Εάν ένα τέτοιο γεγονός γίνει στην Ελλάδα και είμαι τόσο εγώ όσο και οι μουσικοί μου έτοιμοι να έρθουμε και να παίξουμε, είμαι φιλοξενούμενός σας! (σ.τ.δ. ακούει κανείς διοργανωτής εκεί έξω επιτέλους???)

      Πρόσεξα πως γράφεις νέα μουσικά κομμάτια. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την δουλειά σου;

Είμαι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας ενός νέου άλμπουμ, ναι. Ο πιθανότερος τίτλος είναι «Kornôg» και νομίζω πως θα είναι έτοιμο για ηχογράφηση σε ένα χρόνο ή λιγότερο. Ίσως κυκλοφορήσει στις αρχές του 2013. Από την άποψη της μουσικής και του ύφους, μπορείς ακόμα να αναγνωρίσεις το στυλ μου αλλά με μια πολύ πιο αβάν-γκαρντ αίσθηση από πριν.

Ελπίζω πως μέσα από αυτήν την συνέντευξη θα γνωρίσουν το συγκρότημα περισσότεροι Έλληνες! Παρακαλώ στείλε όποιο μήνυμα θέλεις στους αναγνώστες και δώσε μας κάποιες πληροφορίες για το που θα βρούμε τα CD σου. Πίστεψέ με, είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε στη χώρα μου. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
 
Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που είχα νέα από την Ελλάδα! Εάν θέλετε να αγοράσετε τις συλλογές μου, νομίζω πως η Northern Silence (στη Γερμανία) δεν έχει βρει ακόμα διανομείς. Έτσι θα πρέπει να τα παραγγείλετε στο εξωτερικό, κατευθείαν από τη Γερμανία.
Μπορείτε να βρείτε άλλες πληροφορίες για τους Belenos και το black metal αν επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου