Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Sabaton στο περιοδικό "Ιδεών Άντρον" Αναδημοσίευση από το πρώτο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού ΙΔΕΩΝ ΑΝΤΡOΝ http://www.thyrsos.gr/zinepre.html


Τι δουλειά μπορεί να έχει σε ένα περιοδικό σαν το ΙΔΕΩΝ ΑΝΤΡΟΝ μία συνέντευξη ενός heavy metal μουσικού σχήματος? Ίσως αναρωτηθούν κάποιοι εκεί έξω. Η μουσική στα σύγχρονα χρόνια συχνά στάθηκε ως επένδυση σε Ιδεολογικά ρεύματα που καθόρισαν την εξέλιξη της Ιστορίας, και ακόμη ορμώμενη από αυτά δημιούργησε ένα ξεχωριστό μικρόκοσμο όπου έβρισκαν -και θα βρίσκουν- οι άνθρωποι των ιδεών ένα λιμάνι έμπνευσης και δημιουργίας για να εμψυχώσουν άλλους αλλά και να εμψυχωθούν και οι ίδιοι από την Τέχνη. Αυτή η Ιστορία όμως  είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αναλύσουμε εκτενώς στο δεύτερο τεύχος  του περιοδικού μας  σε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο: «Η αναζήτηση του Εθνισμού στα σύγχρονα Μουσικά ρεύματα». Εδώ λοιπόν έχουμε ένα σχήμα που ασχολείται με τη πιο δύσκολη κατάσταση που βιώνει ένας άνθρωπος. Τον Πόλεμο. Ντύνουν  τη μουσική τους με στίχους που αποδίδουν σεβασμό στα θύματα της μάχης και χειρίζονται με μία λεπτή ισορροπία θέματα που πάντα θα εγείρουν συζητήσεις και... αντιμαχίες... Να σημειώσουμε ότι στη τελευταία τους δουλειά, συγκαταλέγεται και ένα τραγούδι/έπος για την Ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια της Ιταλικής επιθέσεως. Αυτό το τραγούδι στάθηκε η αφορμή για τη παρακάτω συζήτηση που ακολουθεί με τον φίλο Par Sundstrom..

 
1) Πρέπει να σας δώσω συγχαρητήρια για το νέο σας δίσκο, πολύ δυναμική μουσική, πώς αισθάνεστε γι αυτό;


Φανταστικά. Μας πήρε λίγες εβδομάδες μετά την ηχογράφηση μέχρι να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το δίσκο. Αυτή είναι η πιο δύσκολη χώρα (Σουηδία) στο να αρέσουνε τα τραγούδια σου στο κοινό. Στους προηγούμενούς μας δίσκους μπορούσαμε να επιλέξουμε ποια τραγούδια θα βγάλουμε σε single αλλά με αυτό δυσκολευτήκαμε. Όπως επίσης δυσκολευτήκαμε και στο να επιλέξουμε ποια τραγούδια θα παίζουμε ζωντανά. Και έτσι τώρα άλλα τραγούδια παίζουμε στα θερινά φεστιβάλ και άλλα στην περιοδεία μας το Φθινόπωρο.

2) Πολλοί από τους αναγνώστες μας δε γνωρίζουνε το heavy metal και δεν ξέρουνε πολλά για τους Sabaton (ελπίζουμε αυτό να αλλάξει). Μπορείς να μας πεις ένα σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος;

Οι Sabaton δημιουργήθηκαν, και έχουνε ακόμα την αρχική σύνθεση, στα 1999 και από τότε είμαστε τα ίδια μέλη. Στην αρχή δεν είχαμε σχέδια για το πως θα είναι ο ήχος μας ή η θεματολογία μας αλλά το 2005, με την κυκλοφορία του δίσκου Primo Victoria, αρχίσαμε να γράφουμε τραγούδια για ιστορικά γεγονότα, συνήθως συσχετιζόμενα με πολέμους ή μάχες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Μόλις έχουμε κυκλοφορήσει τον πέμπτο μας δίσκο και αυτό το Φθινόπωρο αρχίζει η μεγαλύτερη περιοδεία που έχουμε κάνει ποτέ. Στην τελευταία δώσαμε 160 συναυλίες σε 25 χώρες και αυτή θα είναι μεγαλύτερη.

3) Αυτή είναι σίγουρα η πιο ενοχλητική ερώτηση αλλά δεν μπορώ να την αποφύγω. Πώς βρίσκεται ιδέες για τη θεματολογία σας; 

Απλώς θέλουμε να γράφουμε τραγούδια για πράγματα που πραγματικά έχουνε σημασία. Όχι τους τυπικούς heavy metal στίχους αλλά στίχους που έχουνε σχέση με τη ζωή. Και θέλουμε να γράψουμε γι' αυτό με το οποίο οι περισσότεροι μπορούνε να συσχετιστούν, ακόμα και αν ευτυχώς όλοι οι άνθρωποι δεν έχουνε συμμετάσχει -σε πόλεμο- και θα ευχόμουνα να μην το είχε κάνει ποτέ κανένας.


4) Πιστεύετε ότι ο πόλεμος είναι ένα αναγκαίο κακό; Κάτι το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει στη πορεία της ανθρώπινης φυλή;


Ο πόλεμος δείχνει τον χειρότερο εαυτό του ανθρώπινου είδους και εύχομαι να μην είχε συμβεί ποτέ. Αλλά καμία φορά δείχνει και τα καλύτερα στον άνθρωπο.

5) Βλέπω ότι σέβεστε πολύ τις απώλειες και τα θύματα πολέμων. Είχατε δυσκολίες στον να καταφέρετε να έχετε μια ισορροπία όταν γράφετε τα τραγούδια σας;

Μερικές φορές δεν είναι και τόσο εύκολο να μείνεις ουδέτερος. Αλλά θέλουμε να γράφουμε από μια αντικειμενική πλευρά. Εναλλακτικά βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση ενός στρατιώτη, διοικητή ή απλού, και τραγουδάμε από τη δική τους πλευρά. Και μερικές φορές πρέπει να κάνουμε τους στίχους πιο ελκυστικούς για τους μεταλλικούς ακροατές ώστε να ταιριάζουν στα τραγούδια μας. Το ονομάζω αυτό "μεταλλοποίηση της ιστορίας".

6) Ας πάμε στη μουσική. Μετά από τόσα έτη ακόμα αισθάνεστε τη σπίθα του heavy metal και του hard rock; Είναι δύσκολο να είσαι ζωντανός στη μουσική βιομηχανία σήμερα;

Βεβαίως, πιστεύω ότι ένας πραγματικός μεταλλάς θα μείνει εκεί για πάντα. Είναι ένα από τα ελάχιστα μουσικά είδη που έχει κάποιες γενεές οπαδών. Συχνά βλέπουμε τριών γενεών ανθρώπων στις συναυλίες μας και αυτό είναι καταπληκτικό. Είμαι σίγουρος ότι θα αγαπώ τον μεταλλικό ήχο ακόμα και όταν γεράσω. Ελπίζω να μπορώ να συνεχίσω για πολύ καιρό, μερικοί «μεταλλοπατέρες» συνεχίζουνε για αρκετό διάστημα. θα δούμε πόσο πολύ μπορούμε να επιβιώσουμε. Σήμερα η μουσική βιομηχανία είναι δύσκολη. Πολλά συγκροτήματα συναγωνίζονται και δεν είναι συχνό φαινόμενο να τα παρατάνε επιτυχημένα συγκροτήματα, οπότε ο ανταγωνισμός συνεχίζεται.

7) Ποια ήτανε η εξέλιξη της μουσικής σας από τα πρώτα σας βήματα μέχρι σήμερα;


Η μεγαλύτερη εξέλιξη από την αρχή δεν είναι η μουσική. Όταν αρχίσαμε συγκεντρωθήκαμε 100% στο να γράφουμε τραγούδια. Σήμερα η μουσική είναι ένα 10% για εμένα. Το υπόλοιπο 90% το ξοδεύω για να διαχειρίζομαι το συγκρότημα.
8) Πίσω στα συναισθήματα. Πώς αισθάνεσαι όταν κάνεις συναυλία δίπλα σε μέρος που περιγράφεις στη μουσική σου; Σε επηρεάζει με κάποιον τρόπο;

Σίγουρα. Ακόμα και αν όλες οι παραστάσεις είναι κορυφαίες, κάποιες από αυτές μπορεί να είναι φανταστικές με τον τρόπο τους. Μερικά μέρη έχουνε ιδιαίτερη αξία, το να παίζω στην πόλη που γεννήθηκα είναι πάντοτε ιδιαίτερο, αλλά το να παίζω σε πεδία μάχης για τα οποία τραγουδούμε είναι η απόλυτη εμπειρία. Η παράσταση που δώσαμε στο πεδίο μάχης στη wizna στην Πολωνία το 2009 μπροστά από 10.000 ανθρώπους ήτανε καταπληκτικό. ήτανε ακριβώς 70 έτη μετά τη μάχη.
9) Βλέπω να χαρακτηρίζουνε με διάφορες ταμπέλες τη μουσική σας (hard - heavy - epic - progressive), ποια πιστεύετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα;

Απλώς μου αρέσει να αποκαλώ τη μουσική μας heavy metal. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να μας χαρακτηρίσεις power metal, αλλά τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του είδους είναι τα υψίφωνα φωνητικά και η θεματολογία του φανταστικού, που είναι κάτι που δεν έχουμε στη μουσική μας.

10) Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ίσως μια συναυλία στην Ελλάδα;

Πολλές συναυλίες! Έχουμε μια μεγάλη περιοδεία σύντομα. Όπως και οι επανεκδόσεις των τεσσάρων πρώτων μας δίσκων το Φθινόπωρο. Θα θέλαμε πολύ να δώσουμε συναυλία στην Ελλάδα αλλά κανένας δεν τολμάει να μας κλείσει. Ακόμα ψάχνουμε για κάποιον που να μπορεί να κλείσει μαζί μας συναυλίες στην χώρα σας!


11) Παρακαλώ κλείστε τη συνέντευξη με όποιον τρόπο θέλετε και σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας να απαντήσετε στις ερωτήσεις.
 
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείξατε για στο συγκρότημα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνέντευξη που δώσαμε. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα που δε θέλουμε να απογοητεύσουμε. Αλήθεια λέω, κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε συναυλία.


ιστοσελίδα του συγκροτήματος http://www.sabaton.net/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου