Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη με την Runahild από τους Eliwagar στο 6 Τεύχος του Περιοδικού μας "Ιδεών Άντρον"






















1)Wassail αγαπητή Runahild! Χαίρομαι πολύ που σε έχουμε μαζί μας στο περιοδικό Ιδεών Άντρον. Ας αρχίσουμε την συνέντευξη με τις συνηθισμένες αλλά χρήσιμες πληροφορίες για όσους δεν γνωρίζουν εσένα και τη δουλειά σου. Δώσε μας το ιστορικό των Eliwagar.

Ξεκίνησα τους Eliwagar τον Δεκέμβριο του 2006 (στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο) όταν έμενα ακόμα στο Lothringen (Γαλλία). Για πολύ καιρό ασχολούμουν με την Παλαιά Σκανδιναβική Παράδοση και τους μύθους της. Αλλά για κάποιους αινιγματικούς λόγους, εκείνη ακριβώς την εποχή αισθάνθηκα ιδιαίτερα γοητευμένη από τις βόρειες χώρες, και ιδιαίτερα την Ισλανδία/ Νορβηγία. Αυτό το ισχυρό πνεύμα των Βόρειων χωρών με ενέπνευσε εξαρχής. Εκείνη την εποχή ανακάλυψα επίσης τη Παραδοσιακή (folk) μουσική, χάρη στο συγκρότημα Faun (Γερμανία) και αγάπησα αυτόν τον τόσο αληθινό ήχο που είναι σε αρμονία με τον ρυθμό της Φύσης. Λαϊκά όργανα έπαιζαν οι πρόγονοί μας στα δάση μας, τα βουνά μας και δίπλα στη φωτιά. Ο ήχος του τυμπάνου των Σαμάνων ξυπνάει κάποιο αρχαίο αίσθημα συνδέοντας μας με το ποιοί είμαστε και τις ρίζες μας. Αυτός είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να απευθύνω Χαιρετισμό στους Θεούς και τις Θεές, τη δυνατή Φύση και τους Προγόνους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2010 έπαιζα μόνη όλα τα όργανα και κυκλοφόρησα 3 συλλογές, αλλά μετά από εκείνη την ημερομηνία μετακόμισα στη Νορβηγία για να ζήσω σε ένα αγρόκτημα με τον Bjørn που έγινε ο κιθαρίστας της δημιουργίας μου. Τελικά μετακόμισα σε μια Βόρεια χώρα που μου έδωσε πρώτα από όλα την έμπνευση. Αυτή η έλξη μου για το Βορρά δεν είναι μόνο μια τάση, αλλά οφείλεται στο γεγονός πως οι εξ αίματος Πρόγονοί μου είναι εν μέρει Γερμανικής και Σκανδιναβικής καταγωγής και μεγάλωσα αναπτύσσοντας δεσμούς με τη Μητέρα Πατρίδα μου.

2) Πως θα περιέγραφες, όχι μόνο την μουσική, αλλά και ολόκληρη την ιδεολογία πίσω από τους Eliwagar?

Πρεσβεύουμε καταρχήν το «πίσω στη Φύση», όχι μόνο πνευματικά, επιστρέφοντας στην Αρχαία Πολυθεϊστική Λατρεία, αλλά και ως τρόπο ζωής - να ζεις δηλαδή στην εξοχή. Αυτό θέλω να πω μέσα από τη μουσική μου. Πίσω στη Φύση σημαίνει να δημιουργήσεις έναν αληθινό δεσμό με τη Γη, να καλλιεργείς τα λαχανικά τα φρούτα σου, να πηγαίνεις για ψάρεμα ή κυνήγι, να ζεις με τις εποχές… Σημαίνει να κατανοείς τις αληθινές αξίες της ζωής που δεν είναι το κέρδος, τα χρήματα, ή η σταδιοδρομία, αλλά η Αγάπη για τη Μητέρα Πατρίδα, την οικογένεια και τους φίλους. Να δεις τα λαχανικά να μεγαλώνουν και να πάρεις φρέσκα τρόφιμα από τον κήπο σου, είναι ένα δώρο της Φύσης, απείρως πολυτιμότερο από τα μετρητά που θα σου δώσει το αφεντικό σου, ενώ η αγάπη και η φροντίδα που σου δείχνουν η οικογένεια και οι φίλοι σου είναι πολυτιμότερα από μια μοναχική ζωή με πολλά νούμερα στον τραπεζικό λογαριασμό σου. Ο Παγανισμός είναι  Λατρεία της Φύσης, και για μένα λοιπόν σημαίνει επίσης να ζω με τη Φύση. Η πνευματικότητα αυξάνεται στη εκεί, με την ανατολή του Ηλίου και το λυκόφως, μέσα στο βαθύ δάσος, στις κορυφές των βουνών ή στο τραγούδι ενός ποταμού. Οι Eliwagar απεικονίζουν όλες αυτές τις ενέργειες και τα Πνεύματα.

3) Πόσο σημαντική είναι η Παράδοση για σένα; Τι θα απαντούσες σε εκείνους που ίσως πουν ότι οι Παραδόσεις και ιδιαίτερα οι Παγανιστικές είναι νεκρές και αχρείαστες στη σύγχρονη εποχή μας;

Οι Παραδόσεις είναι πολύ σημαντικές επειδή αντιπροσωπεύουν τη γνώση που απέκτησαν οι Πρόγονοί μας μέσα από την εμπειρία τους. Δεν νομίζω πως οι Παραδόσεις και οι Παγανιστές είναι νεκροί ή πεθαμένοι σήμερα, επειδή στο σήμερα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, και νομίζω πως στην πραγματικότητα αυξάνονται. Ζούμε πραγματικά σε μια εποχή χάους, αλλά η Ευρώπη έχει περάσει πολλά σκοτεινά χρόνια παλαιότερα, και ο Παγανισμός επιβίωσε περνώντας μέσα από αυτά. Η σημερινή είναι μια νέα μάχη που θα φέρει μια Νέα Αυγή.

4) Είσαι σε επαφή με αυτό που ονομάζεται γενικά «Παγανιστική μουσική σκηνή»; Επίσης τι σε εμπνέει στις δημιουργίες σου;

Δεν είμαι σε επαφή με τη «σκηνή», μόνο με μερικούς φίλους από την Ευρώπη που παίζουν μουσική συνήθως για φίλους. Δεν έχω κατορθώσει ακόμα να έρθω σε επαφή με Παγανιστές μουσικούς από τη Νορβηγία. Η παγανιστική σκηνή εδώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, έχει αλλοιωθεί η χώρα από τα χρήματα και το πετρέλαιο. Σχετικά με αυτήν τη «σκηνή» σέβομαι περισσότερο τις Σλαβικές χώρες. Υπάρχουν τόσα πολλά συγκροτήματα εκεί με πραγματικά «παγανιστικό» ήχο και πραγματικό δεσμό με τις Παλαιές Παραδόσεις της Φύσης… Όταν βλέπω εκατό άτομα μαζεμένα γύρω από μια φωτιά για το Θερινό Ηλιοστάσιο, να χορεύουν, να παίζουν τύμπανα, να έχουν στεφάνια από λουλούδια στο κεφάλι τους, ονειρεύομαι να τα πραγματοποιήσουμε και εμείς εδώ (τουλάχιστον ποτέ δεν άκουσα για κάτι παρόμοιο). Εδώ θα δεις μάλλον μερικούς ανθρώπους με μπλούζες dark metal να μεθούν στο δάσος και να μην ξέρουν πραγματικά το γιατί. Και αυτό το πνεύμα απεικονίζεται στη μουσική, όπου ενώ μπορείς να αισθανθείς το Χαιρετισμό στον Ήλιο ή τη Φύση στη σλαβική μουσική, αντίθετα ακούς μόνο έναν σταθερό βρυχηθμό σε ηλεκτρικό ήχο στα περισσότερα από τα δυτικοευρωπαϊκά συγκροτήματα. Δεν είμαι εναντίον όλων των συγκροτημάτων και σίγουρα όχι εναντίον της ίδιας της metal μουσικής, αλλά όταν ένα συγκρότημα που εμπνέεται άμεσα από τη Φύση παίζει μουσική, σίγουρα απαντάει σε ολόκληρο στο πνεύμα σου. Στις «πλούσιες» ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη σύνδεσή τους με τη Φύση, καθώς τους έχει απομακρύνει από το Άγριο η άνεση και η «ασφάλεια» της ζωή τους.

5) Ο Πολυθεϊσμός/ Παγανισμός, ή όπως αλλιώς και αν τον ονομάσεις, φαίνεται πως αυξάνεται αριθμητικά στην Ευρώπη. Είναι κατά την άποψή σου ένα σύμπτωμα ενός κόσμου που πεθαίνει και θα εξαφανιστεί εάν η Ευρώπη βρει μια διέξοδο για την καθημερινή ζωή της (τα οικονομικά της), ή είναι μια πλήρης και δίκαιη επιστροφή του φυσικού τρόπου ζωής; Πως θα απαντούσε ένας καλλιτέχνης σε αυτό;

Νομίζω πως είναι λίγο και από τα δύο. Σε εποχές χάους όπως σήμερα, όπου όλα εκείνα στα οποία βασίζονταν οι άνθρωποι καταρρέουν, ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται για το νόημα των πραγμάτων και της ύπαρξης, και προσπαθούν να επιστρέψουν σε ασφαλέστερες αξίες. Όταν ξέρεις πως ίσως δεν πάρεις χρήματα τον επόμενο μήνα για να ταΐσεις την οικογένειά σου, πρέπει να βρεις μια λύση: να μετακομίσεις στην επαρχία ή να αποκτήσεις ένα μικρό κομμάτι γης για να καλλιεργήσεις  τα τρόφιμά σου. Οι άνθρωποι μαθαίνουν ξανά να ζουν με τους άλλους σε μια Κοινότητα, όχι απλά να μισούν τους γείτονες ή να τους αγνοούν, αλλά βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Εμφανίζονται όλο και περισσότερες κινήσεις όπως η WWOOF (παγκόσμιες ευκαιρίες για οργανικά αγροκτήματα).
Ως καλλιτέχνης, εύχομαι να μπορέσω να εμπνεύσω τους άλλους ή να τους ανοίξω τα μάτια σε κάτι που δεν ήξεραν, ή σε κάτι που ονειρεύονταν χωρίς να τολμούν να προσπαθήσουν από το φόβο της αποτυχίας ή επειδή οι γύρω τους έλεγαν τρελούς. Και εμένα με έχουν αποκαλέσει έτσι, και κανένας δεν με υποστήριξε πραγματικά εμένα στο όραμά μου, να ζω από τη γη, ελεύθερη στη Φύση, αλλά το έκανα επειδή έχω απόλυτη πεποίθηση σε αυτό.

6) Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Eliwagar; Θα κυκλοφορήσετε κάτι νέο; Δώσε μας οποιαδήποτε πληροφορία μπορείς.

Δουλεύουμε αυτήν την περίοδο τη νέα συλλογή μας. Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα εάν θα κάνουμε ένα ακουστικό CD και ένα folk metal, ή μόνο ένα με κομμάτια και από τα δύο. Έχουμε ήδη συνθέσει τραγούδια, πρέπει μόνο να αποφασίσουμε πάνω σε αυτά και να τα ηχογραφήσουμε.

7) Τώρα μια ερώτηση παγίδα! Πως θα απαντούσες στα παρακάτω;
Πρώτον, στην Ελλάδα έχουμε την Hildr Valkyrie, η οποία είναι Γυναίκα Εθνικός καλλιτέχνης της Ελληνικής «σκηνής» και από τη Γαλλία είσαι εσύ. Υπάρχουν πιθανότητες συνεργασίας των δύο σας; Δεύτερον, μια ερώτηση που κάνουμε πάντα σε όλους τους καλλιτέχνες από τους οποίους παίρνουμε συνέντευξη(και έχουμε τον λόγο μας..).
 Ας υποθέσουμε πως γίνεται ένα Παγανιστικό φεστιβάλ –όχι μόνο μουσικό– μια πραγματική Παγανιστική Γιορτή στην Ελλάδα. Θα θέλατε να πάρετε μέρος εάν –επαναλαμβάνω, εάν– αυτό κάποτε πραγματοποιούνταν;

Πάντα υποστήριζα την Hildr Valkyrie και τη δουλειά της. Θα ήταν πολύ ωραίο να συνεργαστώ μαζί της. Έχει παίξει μάλιστα σημαντικό ρόλο στη μουσική μου, με βοήθησε πολύ στην αρχή με το μουσικό πρόγραμμα που ήταν κάτι εντελώς άγνωστο σε μένα, οπότε την ευχαριστώ πολύ!
Επίσης θα θέλαμε οπωσδήποτε να πάρουμε μέρος σε ένα τέτοιο γεγονός, εάν καταφέρουμε να φύγουμε από την φάρμα, χαχαχα. 

8) Μπορείς να επιλέξεις και να μας διηγηθείς ένα Μύθο από τη Μυθολογία των προγόνων σου που συγκίνησε πραγματικά την ψυχή σου; Οι μύθοι των Γαλατών είναι ως επί το πλείστον άγνωστοι στους Έλληνες… δυστυχώς.

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πω Γαλατικούς μύθους καθώς προέρχομαι από ένα μέρος που έχει περισσότερο Γερμανική Μνήμη παρά Κέλτικη, και ακόμα κι αν να έχω κάποιους Κέλτες Προγόνους, αισθάνομαι σίγουρα πολύ περισσότερο συνδεμένη με τη Γερμανική/Σκανδιναβική κληρονομιά μου. Μάλιστα γεννήθηκα κοντά στην περιοχή που γέννησε έναν μεγάλο μύθο, εκείνον της Brünnhildr του Sigfried και του χρυσού των Nibelungen, ένα μύθος που είναι γνωστός τόσο στη Γερμανία όσο και τη Σκανδιναβία. Έμενα λίγες μόνο ώρες μακριά από τον ποταμό Ρήνο, στου οποίου το ρεύμα λέγεται πως είναι κρυμμένος ο χρυσός… Αισθάνομαι αρκετά συνδεμένη με την Brünnhild και μάλιστα το πραγματικό όνομα μου, Brenda, προέρχεται από το Brünnhild.
Για εκείνους που δεν ξέρουν το μύθο, η Brünnhild υπήρξε μία εκπεσούσα Βαλκυρία, καταραμένη επειδή κάποτε επέλεξε να δώσει τη νίκη σε εκείνον που αγαπούσε παρά να ακολουθήσει τη διαταγή που της δόθηκε. Έτσι τιμωρήθηκε να κοιμηθεί στη γη στη μέση ενός κύκλου από φωτιά, και θα κοιμόταν μέχρι τη στιγμή που ένας γενναίος άντρας θα διέσχιζε τη φωτιά για να την ελευθερώσει. Μόνο ο Sigfried το κατόρθωσε. Ήταν γιος βασιλιά, αλλά τον μεγάλωσε ένας σιδηρουργός, και πήγε να σκοτώσει έναν δράκο που βρισκόταν σε μια σπηλιά φυλάσσοντας το θησαυρό του που ονομάζεται «χρυσός των Nibelungen. Αυτός ο χρυσός έπρεπε να παραμείνει άθικτος, επειδή πρώτος τον έκλεψε ένας νάνος από τον Odin και τον Loki, και αυτός ο νάνος έριξε μια κατάρα σε ένα ειδικό δαχτυλίδι που αντιπροσώπευε όλο το θησαυρό. Αυτό το καταραμένο δαχτυλίδι πήρε μαζί του ο Sigfried και το έδωσε στην Brünnhild όταν την συνάντησε, και αυτό επεφύλαξε και στους δύο μια τραγική μοίρα…

9) Ένας καλλιτέχνης έχει εσωτερική όραση που μπορεί να δει πέρα από εκείνα που βλέπει ένας συνηθισμένος άνδρας ή γυναίκα. Πού βλέπεις τους Θεούς και τις Θέαινες μέσα στις ζωές μας;

Τους βλέπω στο λαμπρό Ήλιο που ζεσταίνει τη Γη, στο καθαρό νερό από τις πηγές των βουνών ή στις βαθιές λίμνες, στη γη που μας φέρνει θαυμάσια δώρα, στον αέρα που σκορπά τους σπόρους μακριά ή φυσά δυνατά όπως τα Πνεύματα των Προγόνων μας. Είναι εκδηλώσεις της Φύσης και του Κόσμου, δεν είναι τα πάντα μόνο ύλη. Όπως και εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε ένα σώμα που απεικονίζει το πνεύμα μας στον υλικό κόσμο. Είναι Ενέργειες.

10) Σε ευχαριστώ πολύ που βρήκες χρόνο να μας μιλήσεις. Παρακαλώ στείλε το μήνυμά σου στους Έλληνες αναγνώστες μας. Οι τελικές λέξεις είναι δικές σου.
Πίστη, Παράδοση, Οικογένεια! Πολυθεϊστική Περηφάνια!

Σε ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για τη Τιμή, το ενδιαφέρον και την υποστήριξη! Κρατήστε την Αρχαία πίστη των Προγόνων σας, αγαπήστε και υπερασπιστείτε τη Μητέρα Πατρίδα σας και τους θησαυρούς της. Η καιροί είναι σκοτεινοί, αλλά πρέπει να μεταφέρουμε παρακάτω, στην επόμενη γενιά, το πολυθεϊστικό πνεύμα μας. Οι Πρόγονοί μας δεν υποχώρησαν ποτέ, επιζήσαμε του χριστιανισμού, της ιεράς εξέτασης, και πολύ περισσότερων ακόμη. Δεν είναι η ώρα να τα παρατήσουμε . Μετά από  το σκοτάδι έρχεται το Φως, και μετά από κάθε νύχτα Ανατέλλει η Αυγή. Heilsa!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου