Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Συνέντευξη Tharaphita στο "Ιδεών Άντρων" Τεύχος Δεύτερο




Τα τελευταία χρόνια η μέταλ σκηνή της Εσθονίας γνωρίζει άνθηση και γεννά πραγματικά αξιόλογα σχήματα στο είδος τους. Ο α δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για λογαριασμό των Tharaphita. Οι Tharaphita είναι μία μάλλον άγνωστη στην Ελλάδα μπάντα που από το 99 παίζει πραγματικά βαρύ Pagan Metal στρώνοντας το δρόμο για την νέα γενιά συγκροτημάτων που είναι ήδη καθ’οδόν. Για τη μεγάλη πρόοδο που γνωρίζει το συγκεκριμένο ιδίωμα στα χρόνια μας καθώς και πληροφορίες για την ιστορία της Εσθονίας μπορείτε να διαβάσετε στη συζήτηση που ακολουθεί.


01. Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε μαζί μας. Σε παρακαλώ σύστησε τον εαυτό σου και τους Tharaphita λέγοντας παράλληλα την ιστορία ωε έχει για την ώρα.

• Γεια σας! Το όνομά μου είναι Ank. Είμαι ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του Εσθονικού Pagan Metal συγκροτήματος Τharaphita. Ίδρυσα το συγκρότημα 15 χρόνια πριν, και έως τώρα έχουμε κυκλοφορήσει 4 ολοκληρωμένους δίσκους και μερικά ep’s και demos.


02. Δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι έχετε μία πολύ δυνατή metal σκηνή στην Εσθονία. Τι είδους αντιμετώπιση συναντάτε από διάφορα σημεία του κόσμου?

• Η Εσθονική metal σκηνή ισχυροποιείτε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα που θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα ονόματα στο διεθνές στερέωμα μετά από μερικά χρόνια. Το γνωστότερο συγκρότημα είναι οι Metsatöll οι οποίοι έχουν ήδη περιοδεύσει με συγκροτήματα όπως Finntroll, Ensiferum κλπ. Επίσης συστήνω ανεπιφύλακτα να τσεκάρετε συγκροτήματα όπως τους Sorts, Loits, Urt, Sõjaruun.

Μπορείτε για πληροφορίες να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.estonianmetal.com

03. Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για τη λεγόμενη σκηνή του Pagan Metal. Κύλισε νερό στο αυλάκι από τον καιρό που οι Skyclad την πρωτοξεκίνησαν. Σήμερα πολλά σχήματα παίζουν στο συγκεκριμένο ιδίωμα αλλά χωρίς απαραίτητα να είναι ακόλουθοι των Παλαιών Τρόπων. Πιστεύεις ότι είναι περισσότερο μία μόδα ή είναι οι αξίες των Παλαιών Τρόπων που οδηγούν όλο και περισσότερο κόσμο στη σκηνή αυτή?

• Υπάρχουν πολλά σχήματα και άτομα που απλά ακολουθούν το ρεύμα ή αναμειγνύονται τυχαία αλλά οι περισσότεροι πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα. Φαίνεται πραγματικά ως μία έκρηξη της Pagan/Viking /Folk σκηνής και δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, καθώς όσες μπάντες αξίζουν προσοχή θα έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Μόνο ο καιρός θα δείξει τι εξελίξεις θα έχουμε.

04. Το Hundiseadus είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό τραγούδι το οποίο μας ανατρίχιασε κυριολεκτικά! Μπορείς να μας για τους στίχους του οι οποίοι μας προβλημάτισαν αρκετά?

• Το Hundiseadus (* Ο Νόμος του Λύκου) αφορά την κοινωνία των λύκων. Κάποιοι παραλληλισμοί μπορούν να γίνουν ανάμεσα στην ανθρώπινη κοινωνία και σε ότι συμβαίνει στη Φύση, όπου ο ισχυρότερος επιβιώνει και ο αδύναμος μοιραία πεθαίνει, αλλά στη κοινωνία των ανθρώπων η ωμή δύναμη έχει χάσει τη σημασία της απέναντι στη πανουργία για εξουσία και υλικά αγαθά. Homo homini lupus est.

05. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τη Μυθολογία και την Ιστορία της Εσθονίας?
Ξέρουμε πραγματικά τόσα λίγα! Πόσο σημαντικά είναι για εσάς αυτά τα θέματα ως συγκρότημα και ως Πολίτες?

• Ο Tharaphita (με πολλές παραλλαγές στη προφορά) είναι ο Θεός της Φωτιάς των Προγόνων μας πριν η χώρα κατακτηθεί καιν τα εδάφη της διαμελιστούν ανάμεσα στα χριστιανικά βασίλεια και στα τάγματα της Δυτικής Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια, μερικοί πραγματικά σημαντικοί αρχαίοι θησαυροί και ταφικά Μνημεία έχουν ανακαλυφθεί στην Εσθονία, αποκαλύπτοντας ότι αντί για πρωτόγονες και φτωχικές κοινωνικές δομές που αναφέρουν οι ιστορικές αναφορές, οι Πρόγονοι μας είχαν ένα αξιοθαύμαστο Πολιτισμό που θυμόνται τα γειτονικά Έθνη στις Μυθολογίες τους και στα Έπη τους. Στα χρόνια πριν την ήττα των Προγόνων κατά τη Βόρεια Σταυροφορία του 1227, αποκαλούνται «Εσθονική εποχή των Βίκινγκς».(σ.σ. Η Βόρεια σταυροφορία πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους Δανούς για τη κατάκτηση της Λετονίας και της Εσθονίας όπου και είχαν παραμείνει οι τελευταίοι μη βιαίως εκχριστιανισμένοι πληθυσμοί της Ευρώπης..). Για εμάς το να θυμόμαστε τα Παλαιά χρόνια και τις πράξεις των Προγόνων μας έχει τεράστια σημασία!
Επιπροσθέτως μας μαθαίνουν μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να σέβονται τη Φύση καθώς η Φύση μας προσφέρει τον αέρα που αναπνέουμε και το φαγητό που τρώμε. Ενώ σήμερα οι άνθρωποι εγωιστικά καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους χάριν πρόσκαιρα μόνον υλικών απολαύσεων.

06. Πόσο μακριά έχεις βρεθεί για να δώσεις μία συναυλία? Πώς θα αντιδρούσες σε εάν υποθετικά δεχόσουν πρόσκληση για ένα Pagan Festival στην Ελλάδα? Με ποιες άλλες μπάντες θα ήθελες να παίξεις σε αυτό το υποθετικό (?) φεστιβάλ?

• Έως τώρα στη Φινλανδία, Λετονία και Λιθουανία. Θα ήταν χαρά μας να παίξουμε και στην Ελλάδα! Όσοι διοργανωτές εκεί, είστε ευπρόσδεκτοι να έλθετε σε επαφή! Νομίζω ότι όσοι αρέσκονται σε συγκροτήματα όπως Amon Amarth, Skyforger and Moonsorrow θα έπρεπε να μας τσεκάρουν. Θα εκτιμούσαμε πολύ να παίζαμε με τις προαναφερόμενες μπάντες αν και θεωρούμε κάθε Pagan Metal συγκρότημα φίλους και συναγωνιστές.

07. Ποια είναι τα σχήματα που σταθήκαν ως επιρροή στην ιστορία των Tharaphita? Βρίσκεις χρόνο να ακούσεις νέα πράγματα? Εάν ναι, ποια συγκροτήματα βρίσκεις ενδιαφέροντα?

• Στην ιστορία των Tharaphita ίσως τα παρακάτω σχήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία: Bathory, Burzum, Darkthrone, Immortal, Mayhem, Isengard, Storm, Enslaved, Rotting Christ, Root, Master´s Hammer, Katatonia, Celtic Frost, Running Wild, Manowar, Iron Maiden, Accept, Dio, Black Sabbath, Count Raven, Tiamat καθώς και κάποια σχήματα όχι metal όπως Dead Can Dance, Nebelhexe για παράδειγμα.
Αληθινά προσπαθώ να βρω χρόνο να ακούσω νέα μουσική και εξαρτάται από τη διάθεσή μου για το είδος της μουσικής.
Πρώτα ακούω τις νέες κυκλοφορίες από τα συγκροτήματα που μου αρέσαν σε διάφορες περιόδους της ζωής μου. Αυτό το έτος(σ.σ. «2010») είχαμε μερικές καταπληκτικές δουλειές από παλιές μεγάλες μπάντες όπως τους Accept, Burzum, Overkill, αλλά ακούω και νέα συγκροτήματα επίσης. Ανακάλυψα πρόσφατα συγκροτήματα όπως τους Fejd, Lifelover κ.α.

08. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρούμε τα cd’s σας στην Ελλάδα, υπάρχει κάποια διεύθυνση που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί? Με την ευκαιρία πως βλέπεις αυτό που αποκαλούμε «Μουσική Βιομηχανία»? Είσαι ικανοποιημένος από την σημερινή κατάσταση?

• Δίσκους και μπλούζες μπορείτε να παραγγείλετε από: http://www.nailboard.org
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη μουσική βιομηχανία σήμερα. Τώρα όλα εξαρτώνται από το ίδιο το συγκρότημα για το τι θα κάνει!


09. Κάπου διάβασα ότι γράφετε καινούργια τραγούδια. Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για το ύφος της νέας δουλειάς σας καθώς και το χρονικό διάστημα που θα την αναμένουμε?

• Ναι, γράφουμε καινούργια συλλογή. Θα κυκλοφορήσει πιθανώς στο «2012»
Πιστεύω ότι θα είναι περισσότερο μελωδικό αλλά «σκοτεινότερο» και βαθύτερο σε σύγκριση με τη προηγούμενη δουλειά μας που κυκλοφόρησε το «2007»

10. Λοιπόν φτάσαμε στο τέλος του κύκλου των ερωτήσεων! Ευελπιστώ να σε έχουμε ξανά μαζί μας στο μέλλον! Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν πάντα στους καλεσμένους μας! Στείλε το μήνυμά σου στους Έλληνες φίλους του συγκροτήματος και ολοκλήρωσε αυτή τη συνέντευξη όπως θέλεις!

• Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους του Pagan Metal στην Ελλάδα! Να γνωρίζετε τον εαυτό σας και το Παρελθόν σας για να ορίζεται το μέλλον σας!

Παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο Myspace: www.myspace.com/tharaphita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου